میوه به و خواص فوق العاده اش در گوارش
دکتر مریم تقوی شیرازی متخصص طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران در بخش اول مطلبی علمی به موضوع میوه به و خواص فوق العاده اش در گوارش پرداخت.

به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر مریم تقوی شیرازی متخصص طب ایرانی در بخش اول موضوع میوه به و خواص فوق العاده اش در گوارش آورده است:
به یا سفرجل میوه زرد و خوش عطری است که پاییز و زمستان مهمان میوه فروشی ها و خانه های ما می شود. درخت به از زمانهای خیلی قدیم در ناحیه آسیا کشت می شده است و به تدریج به تمام نقاط دنیا گسترش پیدا کرد. از این درخت پربار بدون خار؛ چوب، برگ، میوه، دانه حتی رایحه اش کاربردهای درمانی و صنعتی زیادی دارد.
بهترین میوه به، رسیده آن با پوستی نازک است که طعم و عطر خوش و شیرینی دارد.
این میوه طلایی کرکدار پر از فایده است. خوردن و بوئیدنش شادی آور است و غم و اندوه را کم می کند. قلب، مغز، ریه و رحم را قوت می بخشد.
اثرات میوه به بر گوارش نظیر ندارد. اگر معده و کبد ضعیف باشد، آنها را قوی می کند. با تقویت دهانه معده، افرادی که از برگشت اسید معده و رفلاکس رنج می برند را بهبود می بخشد. التهاب و درد سر معده را کاهش می دهد. در کنترل تهوع و استفراغ بویژه در دوران بارداری و کودکی فوق العاده است. حتی ویار حاملگی را بخوبی کنترل می کند.
به اگر بعد از غذا میل شود، می تواند حرکت روده ها را زیاد کرده و لینت مزاج دهد. در عین حال بهی که طعمش به ترشی بزند، در بند آوردن اسهال موثر است
خوردن به خام برای معده سنگین است و ممکن است ایجاد دل درد و یبوست کند. بنابراین به به صورت پخته در خوراک و خورش، مربا، رب، چای و دمنوش توصیه می شود.
اگر دیابت و افزایش وزن ندارید، در صبحانه از مربای به کم شهد و کم شیرینی بهره مند شوید. همچنین خوردن تکه ای به بخارپز شده و یا یک قاشق چایخوری یا مرباخوری از رب یا مربای به بعد از غذا مشکلات گوارشی را کنترل می کند.
در حال حاضر فرآورده های مختلفی توسط متخصصین داروسازی سنتی و شرکت های دارویی عرضه می گردد.
پژوهش ها چه می گویند:
متخصصین طب ایرانی در مطالعه ای اثربخشی شربتی از میوه به را با امپرازول در کودکان و نوجوانان مبتلا به رفلاکس (برگشت مواد از معده به مری) به مدت چهار هفته مقایسه کردند. نتیجه پژوهش نشان داد که شربت به با ارزش غذایی خوب و با عارضه جانبی کمتر می تواند مشابه امپرازول، علائم رفلاکس را کاهش دهد و شرایط زندگی را برای کودکان و نوجوانان بهبود ببخشد.
همچنین مطالعات نشان داده است که عصاره به می تواند رشد میکروب هلیکوباکترپیلوری که عامل مهم سوء هاضمه، زخم های گوارشی است را مهار کند.
منابع:
- - عقیلی خراسانی، مخزن الادویه، انشارات چوگان، 2017
- - محمدحسین صالحی سورمقی، گیاهان دارویی و گیاه درمانی، انتشارات دنیای تغذیه 1394-1393
- - Zohalinezhad ME, Imanieh MH, Samani SM, Mohagheghzadeh A, Dehghani SM, Haghighat M, Salehi A, Faridi P, Akbarzadeh AR. Effects of Quince syrup on clinical symptoms of children with symptomatic gastroesophageal reflux disease: a double-blind randomized controlled clinical trial. Complementary therapies in clinical practice. 2015 Nov 1;21(4):268-76.
- - Rather, G.A. et al. (2020). Quince. In: Nayik, G.A., Gull, A. (eds) Antioxidants in Fruits: Properties and Health Benefits. Springer, Singapore. https://doi.org/10.1007/978-981-15-7285-2_20