طب سنتی ایران توصیه می کند: شیر بنوشید و جوان بمانید!
دکتر سید حامد موسوی پزشک و متخصص طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران در بخش اول مطلبی علمی به موضوع شیر از دیدگاه طب ایرانی پرداخت.
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر سید حامد موسوی پزشک و متخصص طب سنتی ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران در بخش اول شیر از دیدگاه طب ایرانی آورده است:
شیر یکی از قابل دسترس ترین و مهمترین مواد غذایی که خدای متعال برای انسان و سایر موجودات زنده ارزانی داشته است که فرآورده های متنوعی نیز بعلت اینکه شیر سه جزء چربی، پنیری و آبی دارد از آن قابل دریافت هست. تفاوت در خواص و مزاج در شیرهای پستانداران نیز بعلت همین تفاوت در اجزای شیر آنها محسوب می شود.
شیر گاو و شیر مادر برای نوزاد باتوجه به اعتدال و تناسب همین اجزاء از بهترین انواع شیر از نظر غذایی محسوب می شود. شاید یکی از دلایل اصرار بر استفاده از این انواع شیر از قدیم الایام به همین دلیل بوده است. سایر شیرها بعلت متفاوت بودن اجزای آن از دیدگاه طب ایرانی بیشتر خواص دارویی پیدا می کند. شیر برای نوزادان و اطفال و سالمندان و افراد لاغر و همچنین افراد با مزاج خشک و سوداوی و افرادی که در معرض سموم مختلف از جمله مواد مخدر و یا مواد شیمیایی دارند بعلت رطوبت بخشی و سم زدائی بیشترین بهره را از مصرف شیر می برند.
حکمای طب سنتی معتقد بودند علیرغم موارد فوق، باعث کاهش عوارض اخلاط گرم آزاردهنده در بدن می شوند. در افرادی که مبتلا به ناباروری و ناتوانی جنسی هستند و یا افرادی که از بیماریهای اعصاب و روان رنج می برند، شیر با توجه به اصلاح قلب و مغز و تقویت آنها می تواند در بهبود علایم آنها کمک کننده باشد. شیر توانایی تسریع در التیام زخمهای ریوی و گوارشی را داراست . باتوجه به ادرار آوری و ملین و مسهل بودن آن در مقادیر بالاتر پاکسازی مجاری گوارشی و ادراری را نیز برعهده دارد. همچنین شیر در بهبودی رنگ پوست و رطوبت بخشی آن نافع است. از شیر میتوان بصورت موضعی در برخی بیماریها هم استفاده کرد.
باید دانسته شود که شیر را بایستی با سایر غذاها بخصوص سبزیجات، صیفی جات، میوه ها، گوشت، ماهی، تخم مرغ، غذاهای ترش و شور و نیز شیرهای مانده بعلت ایجاد سوء هاضمه مصرف نشود. همچنین خوردن شیر درمواقعی که به تشخیص متخصص طب ایرانی صفرا در معده وجود دارد نیز مجاز نیست. در افرادی که سوء هاضمه، مزاج سرد و بیماریهای بلغمی، درگیری اعصاب، ورم های بدن و همچنین خارش و جوششهای پوستی منع مصرف دارد. جهت کاهش عوارض گوارشی بایستی مصرف شیر بصورت گرم با اضافه نمودن عسل و یا شکر باشد.
منبع: مخزن الادویه