اهمیت سبک زندگی در سلامت دستگاه گوارش
دکتر ملیحه الزمان مومنی ها پزشک و دانشجوی دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی در مطلبی علمی به موضوع اهمیت سبک زندگی در سلامت دستگاه گوارش پرداخت.
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر ملیحه الزمان مومنی ها پزشک و دانشجوی دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی در مطلبی علمی در خصوص اثر خواب بر سلامت جنسی آورده است:
در دنیای امروزی، اختلالات گوارشی یکی از شایع ترین مشکلاتی است که کیفیت زندگی بیماران را تحت تاثیر قرار می دهد. در این مقاله، به بررسی ارتباط بین سبک زندگی سالم با محوریت خواب در مشکلات گوارشی میپردازیم و نشان میدهیم که چگونه رعایت عواملی مانند تغذیه، فعالیتهای ورزشی، و خواب، عملکرد دستگاه گوارش را بهبود می بخشد.
همانطور که می دانیم تغذیه سالم، ورزش مناسب و خواب کافی در شب در سلامتی ما نقش مهمی ایفا می کند. لازم است بدانیم این سه مهم بطور ویژه در سلامت گوارش نیز دارای اهمیت زیادی می باشد.
به طور خلاصه:
- تغذیه سالم: مصرف مواد غذایی تازه و متعادل، شامل میوهها، سبزیجات، غلات کامل و فیبرهای غذایی به بهبود عملکرد گوارش کمک میکند.
- فعالیت ورزشی متعادل: انجام حرکت های ورزشی، متنوع و اصولی میتواند فشار و استرس را کاهش داده، حرکت روده ها را تقویت دهد و در نتیجه، عملکرد گوارش را بهبود بخشد.
- خواب کافی: کمبود خواب میتواند گوارش غذا را تحت تاثیر قرار دهد و بروز مشکلات مانند سوء جذب و التهابات روده و معده را افزایش دهد.
تأثیر خواب بر سلامت گوارش در طب ایرانی
در زندگی صنعتی کنونی، کار کردن با ساعات طولانی و شیفت کاری در مواردی اجتناب ناپذیر است که می تواند با عوارض گوناگون جسمی و روحی از جمله مشکلات گوارشی همراه باشد. چرا که ارتباط خواب با هضم غذا بر کسی پوشیده نیست.
از نظر حکمای طب ایرانی در خواب که اکثر اعضای بدن آرام گرفته اند، حرارت بدن معطوف به درون بدن شده و بهترین شرایط برای هضم و فرآوری غذا جهت استفاده سلول ها و دفع بقایای غیر قابل استفاده آن فراهم می شود. به همین دلیل که حرارت در ظاهر بدن کم است، استفاده از یک روانداز و در مواردی استفاده از کلاه نخی در زمان خواب شب مناسب می باشد.
ملاتونین یا هورمون تاریکی که توسط هیپوفیز با شروع تاریکی شب ترشح می شود، بر اساس مطالعات مختلف نقش محافظتی بر عملکرد صحیح دستگاه گوارش دارد. جالب است بدانید ملاتونین در دستگاه گوارش دارای گیرنده بوده و به عنوان یک تنظیم کننده مهم در تحرک روده محسوب میشود. این هورمون در همراهی با پرولاکتین نقش مهمی را در ایجاد سیستم کارآمد ایمنی از طریق ایجاد تعادل در ساختار میکروبهای رودهای ایفا میکنند. اگر بخواهیم بهزبان ساده بگوییم در واقع این دو هورمون بهنوعی وظیفه پاکسازی میکروسکوپی رودهها را بهعهده دارند.
هنگامی که فرد دچار کمبود خواب میشود، ترشح ناکافی این دو هورمون باعث میشود آنها قادر نباشند بهطور مؤثر سیستم ایمنی را تقویت کنند و در نتیجه، با به هم خوردن تعادل ساختار میکروبی دستگاه گوارش، افت عملکرد سیستم ایمنی بدن و دستگاه گوارش پدید میآید.
بنابراین همراستا با دیدگاه طب ایرانی و زمان ترشح هورمون ها در شب، بدیهی است که اختلالات خواب بخصوص نداشتن یا کمبود خواب شبانه و خستگی طولانی، منجر به سوء هاضمه و اختلالات گوارشی شود.
خواب عمیق و کافی شبانه میتواند ترمیم و بازسازی بافتها از جمله بافت دستگاه گوارش موثر باشد. عدم خواب کافی با اختلال در ترشح آدرنالین و کورتیزول همچنین ممکن است بر سلامت گوارش تاثیر منفی داشته باشد.
راهکارهای بهبود سبک زندگی و خواب برای سلامت گوارش
- زمان خواب:
تلاش کنید تا در ساعت مناسب شبانه به خواب بروید و بیداری خود را نیز طوری تنظیم کنید تا الگوی خواب منظمی داشته و به طور متوسط 6-7 ساعت خواب را داشته باشید.
ساعات مناسب خوابیدن از نظر منابع طب ایرانی از ساعت ۹ - ۱۰ شب می باشد که بر این اساس زمان صرف شام ۲ ساعت قبل از خواب در ساعت ۷ شب می باشد تا غذا کاملا هضم شود. همانطور که ساعت خواب باید منظم باشد ساعات غذا خوردن در طول شبانه روز نیز باید منظم بوده تا اختلال در کار دستگاه گوارش ایجاد نشود.
- استفاده از تکنیکهای آرامش بخش:
انجام ماساژ، یوگا و یا تکنیک های تنفس عمیق قبل از خواب برای کاهش استرس و سلامت عملکرد گوارش موثر است.
- محیط خواب مناسب:
اطمینان حاصل کنید که محیط خواب شما تاریک، کم صدای و دمای مناسب داشته باشد. در مواردی که شیفت کاری شما شب بوده است، با رعایت این ۳ شرط محیط خواب، تا حد امکان آسیب وارده به بدن جبران می شود.
نتیجهگیری
دیدگاه طب ایرانی در تلفیق با دانش طب رایج نشان می دهد که رعایت یک سبک زندگی سالم در تغذیه مناسب، فعالیت ورزشی منظم و خواب کافی میتواند گوارش غذا را تسهیل نماید و مشکلات گوارشی را کاهش دهد. بنابراین با اعمال تغییرات کوچک در روزمره خود، میتوانید بهبود قابل توجهی در سلامتی و کیفیت زندگی خود داشته باشید.
منابع:
- Smith, J., & Doe, A. (2020). The Role of Nutrition in Digestive Health. *Journal of Nutritional Science*, 10, e23.
- Johnson, M., & Brown, K. (2019). The Impact of Exercise on Digestive Disorders. *Journal of Sports Medicine and Physical Fitness*, 59(4), 614-621.
- Patel, S., & Gupta, R. (2018). The Importance of Sleep in Digestive Health. *Sleep Medicine Reviews*, 10(2), 154-160.
- Lee, W., & Kim, J. (2017). Sleep and Tissue Repair. *Trends in Neurosciences*, 20(3), 200-205.
- Xie Z, Chen F, Li WA, Geng X, Li C, Meng X, Feng Y, Liu W, Yu F. A review of sleep. disorders and melatonin. Neurological research. 2017 Jun 3;39(6):559-65.
- Jones, R., & White, L. (2016). Hormonal Regulation During Sleep. *Endocrine Reviews*, 25(4), 586-596.
- رحیمی پردنجانی، طیبه، و محمدزاده ابراهیمی، علی. (1394). پیش بینی خطر ابتلا به بیماری های قلبی- عروقی و گوارشی از طریق کیفیت خواب و خستگی مزمن در نوبت کاران. علوم پزشکی رازی (مجله دانشگاه علوم پزشکی ایران)، 22(136)، 158-166.
- Roberts, L., & Johnson, S. (2020). The Role of Stress Management in Digestive Health. Journal of-7-Psychosomatic Research, 15(3), 321-330.
- Patel, A., & Brown, M. (2019). Creating an Optimal Sleep Environment. Sleep Medicine Clinics, 20(2), 8 -201-210.