آشنایی با توت سفید: اولین میوه بهاری بازار و فواید آن در طب سنتی
توت سفید، اولین میوه بهاری با طبع گرم و تر، برای همه مزاجها مناسب است. این میوه فواید بسیاری در طب سنتی دارد، از جمله بهبود عملکرد کبد، طحال و کلیه. حاوی کربوهیدرات، پروتئین، فیبر و آنتیاکسیدانها است و میتواند کلسترول و وزن را کاهش دهد. با شاخص گلیسمیک پایین، برای دیابتیها مناسب است. مصرف معتدل آن توصیه میشود تا از مشکلات گوارشی جلوگیری شود. افراد دیابتی باید مصرف را به 50 تا 70 گرم در روز محدود کنند
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر مهدی شفیعی دانشجوی دکترای تخصصی طب سنتی ایران دانشگاه علوم پزشکی ایران در موضوع آشنایی با توت سفید آورده است:
با فرارسیدن فصل بهار و زنده شدن دوباره طبیعت، اولین میوه ای که به بازار روانه می شود، توت سفید است. بیایید کمی با این زیبای خوشمزه آشنا شویم.
در کتب و منابع طب سنتی در خصوص توت اینچنین آمده است: میوه درختى است معروف، شیرین و ترش مىباشد؛ شیرین آن را نبطی و ترش آن را شامی نامند. بهترین هر دو نوع آن بالیده شاداب آنست.
بنابراین توت درختی به دو نوع ترش و شیرین طبقه بندی شده است. منظور از توت شیرین همین توت سفید معروف خودمان است. البته می تواند به رنگ صورتی تا اندکی قرمز هم دیده شود. اما منظور از توت ترش همان شاه توت و یا توت سیاه است.
توت سفید دارای طبع گرم و تر است که البته گرمی و رطوبت آن خیلی زیاد نیست. بنابراین همه افراد با هر نوع مزاجی می توانند از آن مصرف نمایند.
از نظر حکمای طب ایرانی، توت سفید مولد خون صالح و مرطب دماغ و مفتح سدد، مصلح جگر و فساد سپرز و مسمن بدن، مبهى و مقوى پیه گرده و مدر بول و ملین طبع است. به عبارتی دیگر توت علاوه بر اینکه ارزش غذایی مناسبی دارد، باعث شادابی و نشاط می گردد. عملکرد کبد و طحال بهبود داده و در ایجاد لینت مزاج و دفع مناسب کمک کننده است. ضمن اینکه با رطوبت رسانی مناسب به مغز می تواند در بهبود خواب و کاهش عوارض ناشی از خشکی مغز موثر باشد. همچنین موجب تقویت کلیه و بهبود عملکرد دستگاه ادراری و تناسلی می شود.
این میوه در علم تغذیه جایگاه ویژه ای دارد. هر لیوان توت سفید که حدود 150 گرم وزن دارد، حاوی 140 گرم کربوهیدارت یا ترکیبات قندی است که تقریبا 60 کالری انرژی دارد، همچنین حاوی 2 گرم پروتئین و 2گرم فیبر و نیم گرم چربی می باشد.
میوه توت حاوی مقدار مناسبی از ترکیبات آنتی اکسیدانی شامل انواع فلاونوئیدها، آنتوسیانین، فنولیک اسید و ویتامین سی است. مطالعات جدید نشان داده اند که مصرف میوه توت می تواند موجب کاهش کلسترول خون و کنترل وزن و چاقی شود. ضمن اینکه اثرات محافظتی بر کبد نیز دارد. توت دارای شاخص گلیسمیک پایینی است( حدود 28 تا40) و بنابراین در بیماران دیابتی می تواند در کنترل میزان قند خون موثر باشد.
توصیه می شود در فصلی که این میوه بصورت تازه در دسترس است، مقدار مناسب و در حد اعتدال از این میوه مصرف شود.
البته بخاطر داشته باشید که مصرف مقدار زیاد این میوه می تواند موجب مشکلات گوارشی، سوءهضم و نفخ گردد. ضمنا علیرغم تاثیر این میوه بر کنترل چربی و قند خون، توصیه می شود افراد مبتلا به بیماری قند در مصرف آن زیاده روی نکرده و مصرف در حد 50 تا 70 گرم در روز(نصف لیوان) بعنوان میان وعده داشته باشند.