تدابير ورزش از ديدگاه طب ايراني
311555.mp3
تدابير ورزش از ديدگاه طب ايراني
- تعريف ورزش از ديدگاه طب ايراني
ورزش حرکت ارادي است که منجر به تنفس عميق و تند نفس کشيدن ميشود.
- چرا بايد ورزش کنيم؟
وقتي که ما غذا ميخوريم، قسمتي از آن بصورت فضولات در بدن باقي ميماند. همه اين فضولات با استفراغات طبيعي بدن (ادرار، مدفوع، عرق و...) خارج نميشود. به علاوه اگر اين فضولات عفوني شوند، ايجاد امراض عفوني ميکنند. تجمع فضولات زياد در بدن، ايجاد امتلاء يا احساس پري در بدنميکند. اين مواد در مفاصل نيز ميتوانند ايجاد ورم کنند. مواد زائد تجمع يافته به راحتي نميتوانند از بدن خارج شوند. يکي از راههاي دفع آنها حرکت بدني و ورزش است. به علاوه حرکت با گرم کردن سبب تحليل فضولات خواهد شد.
- فوائد ورزش
- باعث محکم شدن وترها، اعصاب، رباطات و مفاصل ميگردد که اينها به سبب تحليل رطوبات زايدي که باعث سستي آنها شده، ميباشد.
- تسخين (گرمي) يعني توليد حرارت در اندامها ميکند.
- بازکننده منافذ بدن بوده و لذا کمک به خروج مواد از طريق عرق ميکند.
- معين (کمک کننده) دفع فضولات بدن ميباشد.
- خفّت (سبکي) و نشاط در بدن ايجاد ميکند.
- باعث تقويت اعصاب ميگردد.
- زمان ورزش
- بعد از انحدار (ريزش غذا به معده) و انهضام (هضم شدن) غذا باشد.
- بعد از پاک شدن بدن از فضولاتي مانند ادرار و مدفوع باشد.
- از ورزش کردن هنگام پر و خالي بودن شکم پرهيز کنيم. ورزش کردن درحالت خالي بودن شکم بدتر از ورزش کردن درحالت پري شکم است. بقراط هم گفته هرگاه انسان گرسنه باشد، سزاوار نيست که سختي بکشد. چون در ورزش کردن در حالت خالي بودن شکم همه اعضاء بدن تحت تأثير قرار ميگيرند.
رعايت زمان معتدل در فصول مختلف: در بهار نزديک ظهر، تابستان اول روز و زمستان وسط روز، زمان معتدل ورزش کردن ميباشد. (چون اکثر مردم در زمستان، وسط روز غذا ميخورند پس در آخر روز ورزش کنند و اگر امکان نداشت در اوّل روز و يا شب در مکان گرم به اعتدال ورزش کنند.) البته در همه زمانها رعايت پر يا خالي بودن شکم را هم بکنند.
- ميزان ورزش
اکثر حکما رعايت سه معيار را براي افراد مختلف جهت تعيين رياضت معتدل در نظر گرفتهاند:
- رنگ بدن: در ورزش معتدل رنگ بدن اندک گرم و سرخ ميگردد.
- نشاط و خفت: در ورزش معتدل بعد از تعريق متوسط حالت نشاط و خفت (سبکي) در فرد ايجاد ميشود.
- تعريق متوسط: از نشانههاي ورزش معتدل تعريق متوسط ميباشد و هر رياضتي که بعد از آن عرق بسيار توليد شود و بدنبال آن رنج و ناراحتي در شخص پديد آيد، بسيار مضر است. البته در افراد چاق به دليل کثرت مواد در بدنشان درحين ورزش عرق بسيار ميکنند و از آن متضرر هم نميشوند.
- تدبير نوشيدن آب پس از ورزش
نوشيدن آب در برخي شرايط ممنوع و مضر است. يکي از اين مواقع بعد از حرکات طاقت فرسا و رياضتهاي سخت است. علت اين است که وقتي اعضا گرم ميشوند، آب را فوري از معده جذب ميکنند. اين عمل يعني جذب آب سرد قبل از آنکه از شدت سردي بالفعل آن کاسته شود، موجب سردي و از بين رفتن حرارت غريزي ميشود. اگر فرد طاقت جلوگيري از اين کار (نوشيدن آب سرد) را ندارد، بايد آب سرد را جرعهجرعه بنوشد و اگر کسي اتفاقاً آب سرد را در حد سيراب شدن کامل نوشيد، بايد فوراً روي کبد را با حولهاي گرم بپوشاند. با عطش و تشنگي غالب نبايد حرکت کرد و همچنين بعد از توقف حرکت، نبايد يکباره شکم را از آب و غذا پر کرد، بلکه آب و طعام به تدريج خورده شود. لازم است در گرمي هوا، عطش را با ميوههاي ترش و در سردي هوا با ميوههاي شيرين تسکين دهند.
: