تدابير حفظ سلامتي در فصل تابستان از ديدگاه طب ايراني
روابط عمومي دانشکده طب ايراني؛ با قرار گرفتن در فصل تابستان و تغيير عادات روزمره به تبعيت از تغييرات آب و هوايي، به مصاحبه با دکتر الهام اختري پزشک و متخصص طب ايراني و عضو هيأت علمي دانشکده پرداختيم تا تدابير حفظ الصحه در اين فصل را از زبان ايشان بشنويم.
311695.mp3
تدابير حفظ سلامتي در فصل تابستان از ديدگاه طب ايراني
به گزارش روابط عمومي دانشکده طب ايراني؛ با قرار گرفتن در فصل تابستان و تغيير عادات روزمره به تبعيت از تغييرات آب و هوايي،دکتر الهام اختري پزشک و متخصص طب ايراني و عضو هيأت علمي دانشگاه در گفتگو با واحد روابط عمومي دانشکده تدابير لازم دراين فصل را به شرح ذيل تصريح کرد. در زير به ذکر تدابير اين فصل به نقل از دکتر اختري ميپردازيم.
در اين فصل با توجه به تغيير فصل از هواي معتدل فصل بهار به هواي گرم تابستان، بايد تغييرات عادات غذايي يا نحوه خوابيدن و ورزش کردن متناسب با گرم شدن هوا مورد توجه قرار گيرد. يکي از مهمترين اين موارد نحوه خوردن و آشاميدن ميباشد.
وي همچنين تاکيد کرد:با توجه به گرماي هوا، ديگر استفاده از مواد غذايي که در فصل سرد مورد علاقهي شما بود نبايد مصرف شوند. غذاهايي مانند حلوا ارده، ارده، خرما، شيره خرما و انواع آجيل، فسنجان، هليم، کله پاچه، ديزي و ... چرا که اين دسته از غذاها هضم سختتري دارند و با گرماي هوا هضم ما ضعيفتر شده و نياز به توجه ما در تغيير مصرف مواد غذايي دارد. به اين ترتيب غذاهاي سبک مثل آبدوغ خيار، و نوشيدنيهاي خنک مثل شربت خاکشير و ليموترش تازه، سکنجبين و خيار، کاهو و سکنجبين جايگاه ويژهاي پيدا ميکنند. اگر وابسته به مصرف شيرهها و آجيلها هستيد نيز شيره انگور، فندق و بادام درختي و عناب انتخاب سودمندتري هستند.
ايشان همچنين درخصوص مصرف خورش کدوسبز که اکثرا آن را سرد برآورد ميکنندگفت: اضافه نمودن زعفران اين نگراني شما را نيز برطرف خواهد کرد. توجه داشته باشيد که نخوردن غذاهاي خيلي گرم و غذاهاي سنگين در فصل گرما به معناي تشويق به ميل نمودن سرديها نيست بلکه تلاش د رجهت حفظ اعتدال گرمي و سردي در رژيم غذايي روزمرهي شما است.
شايد بپرسيد در ميان ميوههاي تابستاني کداميک بهتر است و بيشتر توصيه ميشود، در ميان ميوههاي تابستاني طب ايراني توصيه فراواني به مصرف سيب گلاب نموده است. مصرف اين ميوه در افراد مسن بهتر است به صورت فالوده سيب باشد. هلوي رسيده، گلابي، انجير، آلبالوي رسيده انگور بيدانه از ديگر ميوههاي خوب فصل تابستان ميباشند.
وي با اشاره به اينکه در فصل تابستان نظم خواب و بيداري نبايد زياد دستخوش تغييرات شود،گفت: بهعنوان مثال براي فرزندان در سنين مدرسه که دوران رشدشان را پشت سر ميگذارند در اين فصل ساعت خواب مناسب بين ساعت 10 شب تا 7.30 صبح ميباشد چون ميزان ترشح هورمون رشد در اين ساعت از شب در حداکثر سطح ترشح است. توصيه کلي براي ساعت خواب و بيداري براي کليهي سنين اجتناب از تغييرات زياد در زمان مناسب خواب است. هميشه در شکل گيري عادات صحيح دردلبندانتان بکوشيد تا سالم و با نشاط باشند.
دکتر اختري همچنين بهترين ساعت براي ورزش کردن در هواي آزاد تابستان قبل از طلوع خورشيد بين ساعت 5.30 تا 6.30 صبح يا در خنکاي بعداز غروب آفتاب ميباشد. البته ورزش کردن در سالنهاي پوشيده و داراي دستگاههاي خنک کننده منعي ندارد. همچنين استفاده از آب خيلي يخ (توج داشته باشيد: آب يخ) بعد از ورزش کردن اصلا توصيه نميشود.
عضو هيئت علمي درپايان توضيحات خود عنوان داشت: تابستان با تابش تند خورشيد همراه است و بايد حواستان باشد بين ساعات 10 صبح تا 2 عصر در معرض تابش آن نباشيد. وي خاطر نشان کرد: در صورت ضرورت تردد در سطح شهر در اين ساعات استفاده از کلاه لبهدار و کرم ضدآفتاب ضروري است.
تهيه خبر: سيما کيخاني
در اين فصل با توجه به تغيير فصل از هواي معتدل فصل بهار به هواي گرم تابستان، بايد تغييرات عادات غذايي يا نحوه خوابيدن و ورزش کردن متناسب با گرم شدن هوا مورد توجه قرار گيرد. يکي از مهمترين اين موارد نحوه خوردن و آشاميدن ميباشد.
وي همچنين تاکيد کرد:با توجه به گرماي هوا، ديگر استفاده از مواد غذايي که در فصل سرد مورد علاقهي شما بود نبايد مصرف شوند. غذاهايي مانند حلوا ارده، ارده، خرما، شيره خرما و انواع آجيل، فسنجان، هليم، کله پاچه، ديزي و ... چرا که اين دسته از غذاها هضم سختتري دارند و با گرماي هوا هضم ما ضعيفتر شده و نياز به توجه ما در تغيير مصرف مواد غذايي دارد. به اين ترتيب غذاهاي سبک مثل آبدوغ خيار، و نوشيدنيهاي خنک مثل شربت خاکشير و ليموترش تازه، سکنجبين و خيار، کاهو و سکنجبين جايگاه ويژهاي پيدا ميکنند. اگر وابسته به مصرف شيرهها و آجيلها هستيد نيز شيره انگور، فندق و بادام درختي و عناب انتخاب سودمندتري هستند.
ايشان همچنين درخصوص مصرف خورش کدوسبز که اکثرا آن را سرد برآورد ميکنندگفت: اضافه نمودن زعفران اين نگراني شما را نيز برطرف خواهد کرد. توجه داشته باشيد که نخوردن غذاهاي خيلي گرم و غذاهاي سنگين در فصل گرما به معناي تشويق به ميل نمودن سرديها نيست بلکه تلاش د رجهت حفظ اعتدال گرمي و سردي در رژيم غذايي روزمرهي شما است.
شايد بپرسيد در ميان ميوههاي تابستاني کداميک بهتر است و بيشتر توصيه ميشود، در ميان ميوههاي تابستاني طب ايراني توصيه فراواني به مصرف سيب گلاب نموده است. مصرف اين ميوه در افراد مسن بهتر است به صورت فالوده سيب باشد. هلوي رسيده، گلابي، انجير، آلبالوي رسيده انگور بيدانه از ديگر ميوههاي خوب فصل تابستان ميباشند.
وي با اشاره به اينکه در فصل تابستان نظم خواب و بيداري نبايد زياد دستخوش تغييرات شود،گفت: بهعنوان مثال براي فرزندان در سنين مدرسه که دوران رشدشان را پشت سر ميگذارند در اين فصل ساعت خواب مناسب بين ساعت 10 شب تا 7.30 صبح ميباشد چون ميزان ترشح هورمون رشد در اين ساعت از شب در حداکثر سطح ترشح است. توصيه کلي براي ساعت خواب و بيداري براي کليهي سنين اجتناب از تغييرات زياد در زمان مناسب خواب است. هميشه در شکل گيري عادات صحيح دردلبندانتان بکوشيد تا سالم و با نشاط باشند.
دکتر اختري همچنين بهترين ساعت براي ورزش کردن در هواي آزاد تابستان قبل از طلوع خورشيد بين ساعت 5.30 تا 6.30 صبح يا در خنکاي بعداز غروب آفتاب ميباشد. البته ورزش کردن در سالنهاي پوشيده و داراي دستگاههاي خنک کننده منعي ندارد. همچنين استفاده از آب خيلي يخ (توج داشته باشيد: آب يخ) بعد از ورزش کردن اصلا توصيه نميشود.
عضو هيئت علمي درپايان توضيحات خود عنوان داشت: تابستان با تابش تند خورشيد همراه است و بايد حواستان باشد بين ساعات 10 صبح تا 2 عصر در معرض تابش آن نباشيد. وي خاطر نشان کرد: در صورت ضرورت تردد در سطح شهر در اين ساعات استفاده از کلاه لبهدار و کرم ضدآفتاب ضروري است.
تهيه خبر: سيما کيخاني
: