بعضي مدعيان طب سنتي، نسخه هايشان را از روي اينترنت مينويسند!
به گزارش گروه وبگردي باشگاه خبرنگاران جوان، جداي از جولان متخصصان قلابي در حوزه طب سنتي، افزايش قارچ گونه عطاريهاي بدون مجوز هم قوز بالاي قوز شده است. چندي قبل، محمود خدادوست، مدير کل دفتر طب سنتي وزارت بهداشت در اظهارنظري قابل تامل اعلام کرد که حدود دو سوم عطاريها، حتي مجوز صنف خودشان را هم ندارند.به گفته خدادوست، وزارت بهداشت با مراکز متخلف ارائه خدمات طب سنتي برخورد ميکند، اما قوانين بازدارنده نيست و متخلفان با پرداخت جريمه اندک، گاه با 100 هزار تومان آزاد شده و مجدد فعاليت خود را از سر ميگيرند.
مجموعه اين تخلفها باعث شده که سلامت جامعه، دستمايه سودجوياني شود که از اقبال گسترده مردم نسبت به طب سنتي، سوء استفاده ميکنند و با تجويز درمانهاي عجيب و قلابي، بيماران ناآگاه را سرکيسه ميکنند.
نسخههاي چندصد هزار توماني
دکتر ايرج حريرچي، سخنگوي وزارت بهداشت در گفتوگو با جامجم، تخلفهاي رايج در حوزه طب سنتي را تائيد ميکند و ميگويد: در اين زمينه سوء استفادهها زياد است و خيلي از افرادي که ادعاي طب سنتي دارند، گاهي مواد محرک و مخدر و داروهاي غيرمجاز را در عطاريهاي بدون مجوز ميفروشند.
به قول اين مقام مسئول، مدعيان طب سنتي، گاه در درمان بيماريهايي وارد ميشوند که در حوزه طب سنتي نيست که همين مساله هم عوارض شديدي براي بيمار به همراه خواهد داشت. حتي نسخههاي تجويز شده از سوي اين سودجويان، گاهي بسيار گران تر از طب مدرن است،. يعني در حالي که انتظار ميرود طب سنتي، هزينههاي مردم را کاهش دهد، اما گاهي نسخههاي اين سودجويان چند صد هزار تومان براي بيمار، هزينه دارد. به همين دلايل است که به اعتقاد حريرچي، مدعيان طب سنتي و سودجويان، بيشترين آسيب را به طب سنتي ميزنند و حتي برخي از آنها محکوميتهاي شديدي دارند. قائم مقام وزير بهداشت تاکيد ميکند: سياست ما توسعه طب سنتي در چارچوب سياستهاي کلي نظام سلامت و جلوگيري از اين تخلفهاست. معتقديم که طب سنتي بايد در حوزه پيشگيري و اصلاح سبک زندگي، نقش بسيار موثرتري داشته باشد، اما در طي چند دهه اخير از عملکرد طب سنتي در اين حوزهها، راضي نيستيم.
فروش جوشاندههاي منقضي
استفاده از جوشاندههاي طبي، يکي از عمده راههاي علمي است که در طب سنتي ايراني، به کرات استفاده ميشود، اما همين روش درماني، باعث رونق بازار سودجوياني شده است که هيچ دانش و تبحري در حوزه سلامت ندارند.
دکتر علي رحيميخواه، متخصص طب سنتي در گفتوگو با جام به همين حربه سودجويان اشاره ميکند و ميگويد: هر متخصص طب سنتي ميداند که جوشاندهها و گياهان دارويي، تاريخ مصرف دارند، اما سودجويان از ناآگاهي مردم، سوءاستفاده ميکنند و بدون توجه به تاريخ مصرف گياهان دارويي، آنها را براي بيماران تجويز ميکنند.حتي خود فرد سودجو هم به گفته رحيمي، از تاريخ مصرف جوشاندهها خبر ندارد که بخواهد درباره تاريخ مصرف آن به مراجعهکنندهاش اطلاعات بدهد.
نسخهنويسي با جستوجوي اينترنتي
يکي ديگر از تخلفهاي رايج در حوزه طب سنتي، تجويز نسخهنويسي با کمک اطلاعات ناموثق است. رحيميخواه، متخصص طب سنتي تاکيد دارد که حتي اين روزها برخي متخلفان طب سنتي، با کمک جستوجوي اينترنتي، پرسوجو از ديگران و يا خواندن برخي کتابها، داروي طب سنتي تجويز ميکنند.
به گفته رحيميخواه، اين داروهاي تجويز شده در بسياري از اوقات، حال بيمار را بدتر ميکند، چون صرف اطلاع از فوايد يک داروي گياهي و تجويز آن نميتواند بيماري افراد را درمان کند.
زمان، مکان، نوع بيماري و مزاج بيمار، عواملي است که به گفته اين متخصص طب سنتي در تجويز داروهاي طب سنتي بسيار نقش دارد، اما متخلفان اين حوزه، چون دانشي در حوزه طب سنتي ندارند، براي هر بيماري يک نسخه واحد ميپيچند، بدون آنکه از وضعيت خاص هربيمار، آگاهي داشته باشند.
داروهاي سقط جنين تجويز ميکنند
کم نيستند خانمهاي بارداري که دوست ندارند در دوران بارداري، داروهاي شيميايي مصرف کنند و گاهي براي حفظ سلامت خودشان و جنين، به متخصص طب سنتي مراجعه ميکنند.
رحيميخواه، متخصص طب سنتي تاکيد دارد که در بسياري از موارد، اين خانمها به دام افرادي ميافتند که پزشک نيستند و تخصصي هم در حوزه طب سنتي ندارند، اما ادعا ميکنند که متخصص طب سنتي هستند.
او توضيح ميدهد: اتفاقات بسيار مکرري مبني برتخلف اين افراد گزارش شده است. حتي مواردي داشتهايم که براي پيشگيري از زردي نوزاد به دنيا نيامده، مصرف مکرر آب کرفس را براي مادر باردار تجويز کردهاند، اما پس از مدتي به همين دليل، جنين سقط شده است.
همچنين به قول اين متخصص طب سنتي، مواردي هم گزارش شده که متخلفان حوزه طب سنتي، براي کاهش فشار خون خانمهاي باردار، مصرف مداوم آب زرشک را تجويز کرده اند که همين مساله هم منجر به سقط جنين شده است.
تجويز حجامت و زالو درماني، براي همه
حجامت را بايد يکي از عمده درمانهاي طب سنتي دانست که از منظر علمي نيز، اثرات مفيد آن اثبات شده، اما در متون طب سنتي اشاره شده است که انجام حجامت هم شرط و شروطي دارد و نبايد در هر زمان و براي هربيماري، حجامت را تجويز کرد.
بهطور مثال، در فصل سرما توصيه ميشود که حجامت و خونگيري کمتر انجام شود. همچنين حجامت و زالودرماني براي همه بيماران هم تجويز نميشود.
دکتر الهام قدمييزدي، متخصص طب سنتي در گفتوگو با جامجم تاکيد ميکند که همين حجامتهاي بي مورد ميتواند سردردهاي بسيار مزمني را براي بيمار به همراه داشته باشد، زيرا حجامت به مقدماتي نياز دارد که متخلفان از اين مقدمات و پيش نيازها بيخبرند. اوضاع طوري شده که به قول قدمي، خيليها که پول خريد زالو را دارند، اگر کمي هم جسارت داشته باشند، ميتوانند براحتي زالودرماني کنند، بدون آنکه نظارت جدي روي فعاليت آنها وجود داشته باشد.
به گفته اين متخصص طب سنتي، دامنه اين تخلفها وقتي فروکش ميکند که به متخصصان واقعي طب سنتي، بيشتر بها بدهند و آنها در سيستم بهداشتي و درماني کشور، نقش جدي داشته باشند، اما وقتي حضور اين متخصصان، کمرنگ باشد، آن وقت مردم ناخودآگاه به سمت افراد متخلف، کشيده ميشوند، زيرا دسترسي به پزشک متخصص طب سنتي ندارند.
فروش شربت ترک اعتياد
يک بخش عمده از تخلفات در حوزه طب سنتي، تخلفاتي است که عطاريهاي غيرمجاز انجام ميدهند.
به گفته قدمييزدي، متخصص طب سنتي، اين روزها در عطاريهاي غيرمجاز، هر نوع داروي شيميايي و ترکيبي که فکرش را بکنيد به فروش ميرسد، حتي داروهاي ترک اعتياد و شربت ترياک و دهها داروي ديگر که نياز به تجويز پزشک دارد هم در عطاريهاي غيرمجاز به فروش ميرسد. جداي از آنکه بايد دامنه نظارتها براي مهار تخلفات حوزه سنتي افزايش پيدا کند، نياز است که رسانهها و ساير نهادهاي فرهنگساز هم با اطلاعرساني از تخلفات ريز و درشتي که در حوزه طب سنتي رواج دارد، مردم را آگاه کنند. ارائه اين آگاهيها باعث ميشود که خود به خود استقبال مردم به سمت استفاده از خدمات مطبهاي قلابي کاسته شود و در اين مطبها با همت خود مردم، بسته شود.