ارتباط بین سندرم تخمدان پلی کیستیک وخواب
دکتر مرضیه عیسی خانی دانشجوی دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی در مطلبی علمی به موضوع ارتباط سندرم تخمدان پلی کیستیک وخواب پرداخت.
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، دکتر مرضیه عیسی خانی دانشجوی دکترای تخصصی طب سنتی ایرانی در خصوص ارتباط بین PCOS و خواب آورده است:
سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS) یک اختلال هورمونی است که حدود 13 درصد از زنان سنین باروری را تحت تاثیر قرار می دهد، و شایع ترین علت ناباروری ناشی از عدم تخمک گذاری در زنان می باشد. سندرم تخمدان پلی کیستیک که با عدم تعادل هورمونی، پریودهای نامنظم و وجود کیست های کوچک روی تخمدان ها مشخص می شود، میتواند به طور قابل توجهی بر سلامت جسمی و روحی زن تأثیر بگذارد. در حالی که عوامل مختلفی در ایجاد و پیشرفت سندرم تخمدان پلی کیستیک نقش دارند، خواب اغلب به عنوان یک جزء مهم در مدیریت این بیماری نادیده گرفته می شود.
کمبود خواب یا کیفیت پایین خواب می تواند منجر به عدم تعادل در هورمون های دخیل در کنترل چرخه قاعدگی مانند هورمون LH و FSH شود، در نتیجه، ممکن است تخمک گذاری نامنظم شود یا حتی به طور کلی متوقف شود و منجر به پریودهای نامنظم یا چالش های باروری گردد. علاوه بر این، کمبود خواب بر تنظیم هورمون های کنترل کننده اشتها مانند گرلین و لپتین تأثیر می گذارد. این عدم تعادل هورمونی می تواند منجر به پرخوری و افزایش وزن شود، و علائم PCOS را تشدید کند. از طرفی، اختلال در خواب با افزایش مقاومت به انسولین مرتبط است که به طور بالقوه باعث بدتر شدن PCOS می شود.
ثبات در زمان خواب و بیداری جهت بهینهسازی کیفیت خواب، در مبتلا به PCOS بسیار مهم است. ایجاد یک برنامه خواب منظم به تنظیم ساعت داخلی بدن و تعادل هورمونی بهترکمک می کند. سعی کنید زمان خواب و بیداری ثابتی داشته باشید، شب ها زود بخوابید و صبح ها زود بیدار شوید و در طی روز نخوابید. (حتی در آخر هفته ها). به یاد داشته باشید، اجرای این تغییرات به زمان و صبر نیاز دارد. ضروری است که در رعایت بهداشت خواب ثابت قدم باشید و به بدن خود فرصت دهید تا با روال جدید سازگار شود. گام های کوچک به سمت خواب بهتر، می تواند به طور قابل توجهی علائم PCOS و کیفیت زندگی را بهبود بخشد.
- Teo P, Henry BA, Moran LJ, Cowan S, Bennett C. The role of sleep in PCOS: what we know and what to consider in the future. Expert Rev Endocrinol Metab. 2022 Jul;17(4):305-318.
- Szczuko M, Kikut J, Szczuko U, Szydłowska I, Nawrocka-Rutkowska J, Ziętek M, Verbanac D, Saso L. Nutrition Strategy and Life Style in Polycystic Ovary Syndrome-Narrative Review. Nutrients. 2021 Jul 18;13(7):2452.
- Cowan S, Lim S, Alycia C, Pirotta S, Thomson R, Gibson-Helm M, Blackmore R, Naderpoor N, Bennett C, Ee C, Rao V, Mousa A, Alesi S, Moran L. Lifestyle management in polycystic ovary syndrome – beyond diet and physical activity. BMC Endocr Disord. 2023 Jan 16;23(1):14.
- راهنمای بالینی طب سنتی ایران، محسن ناصری، انتشارات طب سنتی ایران، 1402