دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • معاونت آموزشی
  • گروه‌های آموزشی
  • پژوهش
  • اساتید
  • دانشجویان
  • کارکنان
  • روابط عمومی

توصیه‌های طب ایرانی برای پیشگیری از سردردهای ناشی از مشکلات دستگاه گوارش

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۳/۲۰ | 
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، به‌منظور کمک به روزه‌داران عزیز در ماه مبارک رمضان برای پیشگیری از انواع سردردها، دکتر محمدی‌کناری، معاون آموزشی دانشکده و عضو هیأت علمی آن به بررسی علمی سردرد از دیدگاه طب ایرانی پرداخته است.
سردرد یکی از بیماری‌های شایع در دنیاست که هزینه‌های بسیاری برای درمان آن صرف می‌شود. این بیماری علل مختلفی دارد. این امر در ماه رمضان بخصوص در فصل تابستان که روزها طولانی است و روزه‌داران ساعات بیشتری را گرسنه می‌مانند، حائز اهمیت است. افراد دچار میگرن نیز در این ماه از افزایش حملات سردرد شکایت می‌کنند. از دیدگاه طب جدید مهم‌ترین علل افزایش سردرد در طول روزه‌داری عبارتند از:
 
  • کمبود خواب و استراحت
  • کاهش قند خون در طول روزه‌داری
  • کم شدن مصرف کافئین توسط افراد
  • کاهش مصرف سیگار و تنباکو
  • کم آبی
  • کم‌خونی
اما از دیدگاه طب ایرانی علاوه بر موارد فوق مشکلات دستگاه گوارش و معده نیز علت شایعی برای سردرد ناشی از گرسنگی محسوب می‌شود. در ذیل به توضیح سردردهای ناشی از مشکلات دستگاه گوارش و معده از دیدگاه طب ایرانی خواهیم پرداخت؛
  • سردرد ناشی از مشکلات معده:
الف) سردرد ناشی از تجمع صفرا در معده:
کسانی که دچار مشکلات معده ناشی از تجمع صفرا در معده هستند، در هنگام گرسنگی دچار علایمی از قبیل حالت تهوع، تلخی دهان، پیچش معده، تشنگی و سردرد می‌شوند زیرا در هنگام گرسنگی طولانی‌مدت ریزش صفرا به معده افزایش می‌یابد. رعایت توصیه‌های زیر در این افراد ضروری است:
  • از حمام داغ، در معرض نور خورشید قرار گرفتن، یبوست، مصرف بعضی خوراکی‌ها از جمله سیر و پیاز خام، تره، شنبلیله، کرفس، خرما، باقلا، گردو، بادنجان، خردل و شیرینی‌جات مصنوعی و غذاهای مانده و کارخانه‌ای پرهیز نمایند.
  • بهترین غذاهایی که این بیماران می‌توانند از آنها استفاده کنند، عبارتند از: آش آلو، آش عدس، آش ماش و آش انار
  • استفاده از میوه‌هایی مثل آلو، مویز، عناب، تمرهندی، زردآلو، خیار، انار ترش، نارنج، به، بالنگ، گلابی، زالزالک، سیب و سبزی‌جاتی مثل کاهو و ریحان برای افراد با معده صفراوی توصیه می‌گردد.
  • استفاده از شربتهای مثل ماءالشعیر، شربت آلو، شربت لیمو و شربت نارنج یا بالنگ برای بیماران دچار سردرد ناشی از تجمع صفرا در معده مفید است.
ب) سردرد ناشی از سوءمزاج گرم ساده معده:
بعضی از افراد که حرارت معده در ایشان بالاست، بدون اینکه تجمع صفرا در معده داشته باشند، به دنبال گرسنگی دچار سردرد می‌شوند که این امر به علت افزایش غلبه حرارت بر معده در هنگام گرسنگی است. از علامت‌های دیگر این بیماری تشنگی و خشکی دهان و آروغی است که بوی دود می‌دهد، این نوع سردرد در گرمای هوا و خوردن غذاهای گرم تشدید می‌شود. این بیماران بهتر است در غذاهای خود از غوره، سماق، زرشک، گشنیز تازه، کاهو و کدو استفاده کنندمصرف شربت انار، شربت لیمو، آب سیب و آب به و دوغ برای این افراد مفید است.
  • سردرد به علت ضعف دهانه معده:
این نوع سردرد نیز با گرسنگی و پس از برخاستن از خواب تشدید می‌یابد. در این بیماران اگر معده گرم است در غذا از آب غوره، سماق و یا آب انار استفاده کنند. اگر سرفه وجود داشت و خوردن ترشی‌جات ممنوع بود، می‌توانند از جلاب استفاده کنند و اگر معده سرد دارند از انیسون، زیره، زنیان و زعفران بهره ببرند.
تهیه خبر: سیما‌ کی‌خانی

دفعات مشاهده: 35 بار   |   دفعات چاپ: 5 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

توصیه‌های طب ایرانی برای پیشگیری از سوزش و ترش کردن معده در ماه مبارک رمضان

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۳/۸ | 
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران، با قرار گرفتن در ماه مبارک رمضان و آغاز فصل گرما توصیه‌های طب ایرانی برای روزه‌داران جهت پیشگیری از سوزش و ترش کردن معده توسط خانم دکتر محمدی، متخصص طب ایرانی و معاون آموزشی این دانشکده بیان شد.
از دیدگاه طب سنتی سوزش معده و ترش کردن آن می‌تواند به علت رطوبت زیاد در دهانه معده باشد که در این صورت احساس سوزش و ناراحتی با گرسنگی بهبود یافته و با مصرف غذا تشدید می‌شوند. علت دیگر ریختن زیاد از حد خلط سودای ترش بر دهانه معده است که در این صورت سوزش با غذا خوردن تسکین یافته (به علت اختلاط غذا با خلط موذی) و گرسنگی تشدید می‌یابد.

رعایت توصیه‌های زیر در بیماران دچار ترش کردن و سوزش معده مفید است:
  • رعایت آداب صحیح غذا خوردن
  • پرهیز از غذاهای غلیظ و نان‌هایی مثل نان فطیر و باگت که هضم خوبی ندارند.
  • اگر علت سوزش و ترش کردن از رطوبت باشد بهتر است به عنوان غذا از گوشت‌های لطیف و سریع‌الهضم مثل جوجه مرغ، بلدرچین، کبک و ... به صورت کبابی استفاده شود.
  • اگر علت سوزش و ترش کردن معده از فزونی ریختن خلط سوداست، استفاده از مربای آمله، مربای هلیله و شربت سکنجبین بزودی مفید واقع می‌شود.
  • مصرف مخلوط کنجد له شده و کوبیده با نبات، ترشی و رطوبت معده را برطرف می‌سازد.
  • استفاده از دم کرده بابونه، نعناع، رازیانه و بادرنجبویه نیز سوزش معده را تسکین می‌بخشد.

دفعات مشاهده: 41 بار   |   دفعات چاپ: 5 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

در مصاحبه خانم دکتر قدس با جام جم آنلاین: معجزه این دمنوش‌ها برای کاهش قندخون/ 3 علامتی که از دیابت خبر می دهند

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۶/۱۰/۲۳ | 

به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی، دکتر روشنک قدس، متخصص طب ایرانی و عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی دانشگاه علوم پزشکی ایران در گفت و گویی با جام جم آنلاین به بیان بیماری دیابت و مشکلات ناشی از آن پرداخته‌اند.
 ایشان در مصاحبه با خبرنگار جام جم آنلاین بیان کرد: بیماری دیابت یکی از مشکلات بهداشتی، درمانی و حتی اقتصادی- اجتماعی دنیا است. از نظر طب رایج، این بیماری یا به دلیل تولید ناکافی انسولین از پانکراس یا عدم پاسخ مناسب سلولها به آن (مقاومت به انسولین) ایجاد می شود. دیابت در صورت عدم کنترل، عوارض قلبی- عروقی و نارسایی کلیوی و اختلالات بینایی را به همراه خواهد داشت.
به گفته وی، حدود 300 میلیون نفر در دنیا و بیشتر از 5 درصد جمعیت کشور ایران به این بیماری مبتلا هستند. البته متاسفانه شیوع دیابت با سرعت زیادی رو به افزایش است.
این متخصص در پاسخ به این پرسش که بیماری دیابت از دیدگاه طب ایرانی چگونه تعریف شده است، گفت: بیماری دیابت در متون طبی کهن با عنوان «ذیابیطس» در ذیل بیماری های کلیه تقسیم بندی شده و به دو نوع گرم و سرد تقسیم می شود. شاخصه این بیماری بر مبنای طب ایرانی، عطش است که سبب می شود بیمار آب بنوشد اما در اندک زمانی آن را از طریق ادرار دفع خواهد کرد. در نتیجه در طب ایرانی سه علامت عطش، پرنوشی و پراداری نشانه ابتلای فرد به دیابت بوده است.
قدس ادامه داد: بر اساس دیدگاه کلیه محور طب ایرانی در مورد این بیماری، در دیابت ناشی از سوء مزاج گرم کلیه، قوت جاذبه کلیه افزایش یافته و در نتیجه آب بیشتری جذب می شود و این آب به مثانه دفع و از طریق ادرار خارج می شود. در یک سیکل معیوب باز دوباره کلیه از کبد آب جذب می کند و کبد نیز از طریق عروق مزانتر از معده آب جذب می کند و به دنبال آن مجددا عطش پدید می آید. علامت این نوع از دیابت، شدت تشنگی است و پرادراری به دنبال آن. این بیماری اگر مزمن شود کبد را دچار ضعف می کند.
عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران خاطرنشان کرد: نوع دیگر دیابت که ناشی از سردی مزاج کل بدن یا سوء مزاج سرد کلیه است، به دلیل رسیدن سرمای زیاد یا نوشیدن آب سرد پدید می آید و علامت آن، عدم آثار حرارت است؛ به جز تشنگی که دیابت اگرچه سرد هم باشد بدون تشنگی نخواهد بود اما شدت آن به دیابت گرم هرگز نخواهد رسید. دیابت سرد در زمان قدیم نادر بوده اما به نظر می رسد به دلیل رژیم های غذایی نامناسب و استرس های محیطی، امروزه این نوع شایع شده است.
وی در پاسخ به این سوال که طب سنتی چه نسخه ای برای درمان و کنترل دیابت دارد به جام جم آنلاین گفت: برای هر یک از انواع دیابت که ذکر شد درمان های فراوانی در کتب طبی ایرانی ذکر شده است. اما آنچه مسلم هست درمان بایستی پس از اخذ شرح حال دقیق از هر بیمار و در نظر گرفتن تمامی جوانب بیماری وی، توسط پزشک متخصص طب ایرانی در این حوزه طراحی و پیشنهاد گردد. طبیعی است رسانه که مخاطب عام دارد جای مناسبی برای دادن نسخه درمانی برای همه نیست.
این متخصص طب ایرانی توصیه کرد: تمام دمنوش های موجود در بازار که برای کنترل قند خون به بیماران دیابتی توصیه می شوند مثل دمنوش زیره، گزنه یا شنبلیله یا عرقیجاتی نظیر عرق دارچین، عرق بوقناق و عرق گردو و سبزیجاتی نظیر گشنیز و غلاتی نظیر جو و میوه هایی نظیر سیب و هویج و انار و شلغم خام همگی بر میزان قند خون موثرند. اما از دید طب ایرانی، همه اینها دارو محسوب می شوند و به جز در مواردی که ذاتاً دارای خاصیت کاهش قند خون باشد، قابل توصیه برای هر بیمار دیابتی نیست و نباید سرخود توسط بیمار با فرض گیاهی بودن و بدون عارضه بودن و در شرایط ناآگاهی وی از مزاج دیابت خود و شرایط جسمانی اش مصرف شود که در اینصورت مواجهه با یک پاسخ معکوس درمانی، دور از انتظار نخواهد بود.
دکتر قدس اظهار داشت: اصلاح شیوه زندگی یعنی کاهش حجم غذای مصرفی و تغییر الگوی غذایی از نامناسب و صنعتی به مناسب و طبیعی همراه با یک فعالیت بدنی مختصر روزانه می تواند از ابتلای فرد مستعد به دیابت جلوگیری کند. استرس به عنوان یک فاکتور اساسی در ایجاد و شدت یافتن بیماری نقش بازی می کند. لذا شخصا برای این دسته از بیماران حتما درمان های گیاهی آرام بخش در کنار داروهای کاهنده قند خون تجویز خواهد شد. چون بدون مد نظر قرار دادن این فاکتور مخدوش کننده در درمان بیماران، عمدتاً درمان با شکست مواجه می شود یا به دلیل طولانی شدن دوره درمان، بیمار روند درمانی خود را رها خواهد کرد.
ایشان در آخر بیان کردند: بیماران برای درمان دیابت خود حتما از پزشکان متخصص طب ایرانی مشاوره های درمانی شان را دریافت کرده و از مصرف سرخود داروها با فرض اینکه چون طبیعی هستند پس بدون عارضه اند، خودداری کنند.

 

 


دفعات مشاهده: 119 بار   |   دفعات چاپ: 19 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

دستور تهیه دمنوش بِه

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۶/۸/۲۲ | 
فصل پاییز سرشار از میوه های رنگارنگ با خواص گوناگون است، یکی از این میوه های بسیار مفید «به» است. میوه بِه، به روش‌های مختلف از جمله به صورت خام، عصاره، مربا، شربت، سکنجبین، رُب و دم‌نوش مورد استفاده قرار می‏‏گیرد که در ادامه طرز تهیه دمنوش آن در اختیار علاقه‌مندان قرار خواهد گرفت:
 
  1. بِه را خوب بشویید تا پرزهای روی آن برود.
  2. پس از شستن به آن را با رنده خلال کنید.
  3. پس از این کار باید قطعات رنده شده به را در یک سینی بگسترانید و روی وسیله گرمازایی با گرمای ملایم و پیوسته، مانند شوفاژ، قرار دهید تا خشک شود.
  4. سپس بِه‌ها را تفت داده، یک ماهیتابه فلزی را روی شعله گاز بگذارید تا ظرف خوبِ خوب داغ شود، سپس خلال‌های بِه خشک شده را یکباره در ماهیتابه ریخته و به سرعت با قاشق چوبی زیر و رو کنید تا حرارت به طور یکسان به همه خلال‌ها برسد. این کار را تا وقتی که رنگ خلال‌ها به قهوه ای پررنگ برسد ادامه بدهید این کار به خوش رنگتر شدن دمنوش کمک می کند.
  5. پس از تغییر رنگ و بوداده شدن بِه‌ها، ماهیتابه را از حرارت دور کنید و بگذارید خنک شود. سپس آن را در ظرف دربسته شیشه‌ای نگهداری کنید و از رطوبت دور نگهدارید.
  6. برای تهیه دمنوش برای هر نفر حدود یک قاشق غذاخوری معمولی از آن را در یک قوری با یک لیوان آب جوش به مدت ۱۵ دقیقه روی بخار، خوب دم کنید و سپس میل بفرمائید.
  • این دمنوش، مفرح بسیار خوبی ست و می توانید برای کاهش استرس های روزانه نوش جان کنید.

دفعات مشاهده: 228 بار   |   دفعات چاپ: 53 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

سایر مطالب این بخش