دانشگاه علوم پزشکی ایران
Iran University of Medical Sciences
  • معاونت آموزشی
  • گروه‌های آموزشی
  • پژوهش
  • اساتید
  • دانشجویان
  • کارکنان
  • روابط عمومی

به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی آنچه از یبوست و درمان آن در طب سنتی ایرانی باید دانست:

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۹/۱۷ | 
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی؛ یکی از شایع‌ترین شکایت بیماران در سلامتکده‌های طب سنتی ایرانی، بروز یبوست می‌باشد. به همین علت امروز تصمیم گرفتیم با خانم دکتر نسرین بعیری متخصص طب سنتی سلامتکده بهشت دانشگاه علوم پزشکی ایران در این رابطه به گفتگو بنشینیم. آنچه در ادامه میخوانید توضیحات دکتر بعیری در رابطه با یبوست از دیدگاه طب ایرانی می‌باشد. با ما همراه باشید:
با افزایش زندگی ماشینی و افزایش میزان بی‌تحرکی در افراد، بروز یبوست شدت یافته است. یبوست علاوه بر اینکه احساس ناراحتی و کسالت برای فرد مبتلا ایجاد می‌کند بلکه زمینه‌ساز بروز سایر بیماری‌ها نیز می‌شود.
داشتن اجابت مزاج طبیعی از اصول ششگانه حفظ سلامتی در دیدگاه طب سنتی ایرانی است. طبق این دیدگاه جهت داشتن حداکثر سلامتی شش اصل مهم و ضروری باید مدنظر قرار گیرد: داشتن هوای مناسب و سالم، خواب و بیداری مناسب، اصول تغذیه صحیح، حرکت و ورزش سلامت محور، مدیریت صحیح اعراض نفسانی و استفراغ و احتباس صحیح.
به زبان ساده‌تر استفراغ و احتباس یعنی مواد مفید در بدن حفظ شده و مواد مضر از بدن خارج شود. اگر به هردلیلی عکس این حالت رخ دهد زمینه‌ساز بروز بیماری‌ در فرد می‌گردد. در زمان بروز یبوست مواد مضر بدن در بدن تجمع یافته و فرد مستعد ابتلا به سایر بیماری‌ها می‌شود.
آنچه در درمان‌های حکمای قدیم و همچنین پزشکان متخصص طب سنتی ایرانی در فرد مبتلا به یبوست مهم می‌نماید، در گام نخستین رعایت اصول صحیح غذا خوردن است. خوب جویدن غذا به گونه‌ای که شیرابه مناسبی در اختیار معده قرار گیرد کمک به‌سزایی در بهبود عملکرد روده‌ها و رفع یبوست ایفا می‌کند.
نکته دیگری که باید خوانندگان مدنظر قرار دهند عدم مصرف مایعات در زمان مصرف غذا است. افراد باید یک ساعت قبل و در طی غذا خوردن و یک ساعت بعد از صرف غذا از نوشیدن هرنوع مایعات (آب، دوغ، نوشابه و...) پرهیز نمایند [استثنا در این مورد افراد با مزاج معده گرم است که می‌توانند میزان اندکی آب در کنار غذا بنوشند].
تدابیر دیگری که در افراد مبتلا جهت کاهش علایم و عوارض می‌توان بکار بست به شرح زیر است:
چرب کردن بخش تحتانی شکم با روغن مناسب و ماساژ شکم در جهت عقربه‌های ساعت که سبب بهبود عملکرد روده‌ها می‌شود.
مصرف فرآورده‌های انجیر و مویز به ویژه در افرادی که گرمی مزاج زیادی ندارند و آلو و تمرهندی در افراد دارای مزاج گرم
سوپ تهیه شده از از گوشت تکه تکه شده (ترجیحا سینه مرغ یا بلدرچین) به میزان 200 گرم، اسفناج خرد شده 200گرم، کدو 3 عدد، برنج نصف لیوان، ماش و جو پوست کنده از هرکدام نصف لیوان و نمک به میزان لازم. فرد مبتلا با توجه به شدت علایم می‌تواند در هفته 2 تا چندبار این سوپ را در برنامه غذایی خود بگنجاند. مصرف سالاد مناسب یک ساعت بعد از غذا توصیه می‌شود. (باید توجه شود که رژیم غذایی بهتر است بعد از سه هفته مصرف مجددا ارزیابی توسط متخصص طب سنتی انجام شود)
رعایت ساعت مناسب خواب و بیداری: مناسب‌ترین زمان برای خوابیدن 2 تا 3 ساعت بعد از غروب آفتاب می‌باشد. خوابیدن در این زمان عملکرد سیستم درونی بدن را تنظیم می‌کند.
انجام ورزش متناسب با فرد، میزان حرکت و فعالیت روده‌ها را افزایش داده و منجر بهبود عملکرد روده‌ها و کاهش یبوست می‌شود.نکته‌ای که خوانندگان عزیز باید بدان توجه داشته باشند یبوست شدید و مقاوم به درمان همراه با درد شکمی است. در این مواقع مراجعه به پزشک قطعی بوده و می‌بایست از مصرف خودسرانه دارو جدا پرهیز کرد.
خبر: سیما کی‌خانی

دفعات مشاهده: 48 بار   |   دفعات چاپ: 2 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

توصیه دکتر اختری ،متخصص طب ایرانی در خصوص بارداری و سبک زندگی سالم

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۵/۹ | 
به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی؛ بارداری یک روند فیزیولژیک و طبیعی دارد و هر زوجی که قصد بارداری دارند باید برای طی نمودن این دوران به سلامت، اصول حفظ سلامتی را در دوران پیش از باردار شدن جدی بگیرند. به همین منظور با خانم دکتر الهام اختری، پزشک و متخصص طب ایرانی در رابطه با موضوع بارداری و سبک زندگی سالم به گفتگو پرداختیم. در زیر به مشروح تدابیر سبک زندگی سالم در رابطه با دوران پیش از بارداری می‌پردازیم.
از دیدگاه طب سنتی و طب رایج شکل‏‌گیری لقاح ماحصل سلامتی اسپرم و تخمک است بنابراین هر دو جنس جهت حفظ توانمندی باروری خود ملزم به اجرای دستورات حفظ سلامتی می‏‌باشند.
وی توضیح داد: دستورات حفظ سلامتی از دیدگاه طب ایرانی دارای شش بخش عمده است و آنچه در زندگی امروز تا حدود زیادی قابل مدیریت است نحوه‏‌ی خوردن و آشامیدن افراد، ورزش روزانه و خواب است. در واقع امروزه مبحث آب و هوا آن‏چنان پیچیده شده است که به نظر می‏رسد تا حدود زیادی مدیریت آن از دست زوجی که قصد بارداری دارند خارج شده  است.
با نظر به اینکه خواب یکی از اساسی‌‏ترین مباحث برای زوجین جهت حفظ قدرت باروری در سنین جوانی است، این عضو هیأت علمی تصریح کرد: شب بیداری از جمله مشکلاتی است که فرد را دچار ضعف اعضای اصلی، کاهش حافظه، چاقی شکمی، بدی رنگ و رو و ... می‏‌نماید. عادت به بیداری تا نیمه‏‌ی شب و سپس خوابیدن تا نزدیک ظهر دردسرساز می‏‌شود و افراد را در درازمدت از دایره صحت خارج می‏کند. توصیه اکید به خانواده‏‌ها رعایت خواب خوب در ساعت مناسب در سال‏‌های کودکی و نوجوانی و جوانی است.
ایشان در ادامه با بیان بایدها و نبایدهایی درباره عادات غذایی و مضرات افزایش وزن بیان کرد: خوردن از لذت‏‌های زندگی است و موجب ادامه‌‏ی حیات است. بدن آدمی هر لحظه در حال تغییر است و نیازمند به مواد غذایی؛ ولی نوع ماده‏‌ی غذایی دریافتی، سبک خوردن و سبک نوشیدن آن‏چنان با ادامه‏‌ی سلامتی افراد گره خورده است که از جمله مهم‏ترین ارکان حفظ سلامتی نحوه‌‏ی خوردن و آشامیدن است. در طب سنتی در هم خوردن و روی هم خوردن بسیار نهی شده است و از عوامل مهم ضعف اعضای اصلی بدن برشمرده شده است. ساده‌‏ترین و مشخص‌‏ترین عارضه‏‌ی این نوع خوردن چاقی است! و چاقی از عوامل شایع ضعف اسپرم و تخمک در زوج است. زوج چاق در معرض ناباروری هستند و چاقی ارتباط تنگاتنگی با افزایش شیوع ناباروری دارد.
وی با اشاره به زوجی که در سال اول ازدواج چند کیلویی وزن اضافه می‏‌کنند و این روند ادامه پیدا میکند، بیان کرد؛ باید نسبت به عوارض این افزایش وزن هوشیار بود. بیمارانی که به درمانگاه طب سنتی با شکایت ناباروری مراجعه می‏‌کنند و مثلا عنوان می‏‌شود که 10 سال، 3 سال، 7 سال است در حال درمان هستند و اضافه وزن قابل توجهی نیز دارند؛ اولین موردی که به ذهن پزشک می‏‌رسد این جمله است که در این سال‏ها چرا برای اضافه وزن خود کاری نکرده‌‏ای!
وی رکن دیگر حفظ قدرت باروری را ورزش عنوان کرده و تصریح کرد: زوجی که پرخوری نمی‏‌کنند، در ساعات مشخصی از روز و هفته به پیاده‌‏روی، بازی‏‌های دو نفره یا چند نفره مثل بدمینتون و والیبال می‏‌پردازند و کوه‏پیمایی می‌‏کنند از گزند آفات باروری در امان خواهند بود.
دکتر اختری در پایان توضیحات خود با تاکید بر اهمیت طب پیشگیری عنوان کرد: حواس‏مان باشد که اصول حفظ سلامتی از نگاه طب سنتی ایرانی همین چیزهایی است که هر لحظه با آن‏ها سروکار داریم و آنچنان به ما نزدیک هستند و در تار و پود زندگی ما سرشته شده‏‌اند که یادمان می‏‌رود و غافل می‌مانیم که تاثیر این موارد در طب پیشگیری آن چنان ارزشمند است که در دفتر کار هیچ پزشکی و در قفسه‏‌های هیچ داروخانه‏‌ای پیدایشان نخواهیم کرد.
ایشان با بیان اینکه حواس‏مان به دستورات سبک زندگی سالم باشد که در کاهش شیوع ناباروری بسیار موثرند، توضیحات خود را به پایان رساند.
 خبر: سیما کی‌خانی
 
 
 
 
 

دفعات مشاهده: 738 بار   |   دفعات چاپ: 77 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

دکتر قدس در مصاحبه با سایت علمی VISEO پرخوری عامل فشار خون بالاست

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۴/۳۱ | 
پرخوری عامل فشار خون بالاستبه گزارش روابط عمومی دانشکده ایرانی به نقل از سایت VISEO ( ویدئو ها و مقالات پزشکی)؛ دکتر روشنک قدس عضو هیأت علمی و پزشک متخصص طب ایرانی، در مصاحبه با این سایت علمی به بیان نقش پرخوری در ایجاد پرفشاری خون پرداخته است که به آن خواهیم پرداخت.
روشنک قدس، عضو هیات علمی دانشکده طب ایرانی با بیان اینکه پُر فشاری خون بر اساس مبانی طب سنتی در زمره امراض امتلاییه قابل دسته بندی است،به ویزئو گفت: منظور از امتلا، تجمع مواد نامناسب در  بدن است.به طوریکه این مواد در بدن انباشته و دفع نشده باشند.
وی افزود:این امر یا به دلیل حجم زیاد یا به دلیل کیفیت بسیار نامناسب مواد وارد شده به بدن است و می تواند منجر به بروز بیماری شود؛به طور مثال: پرفشاری خون دارای اسباب و علل گوناگون مانند: تغییرات جدار رگ، سوء مزاج قلب, تغییرات کمی و کیفی خون یا درگیری اعضای مشارک نظیر کبد، کلیه ها، امعاء و... در طب سنتی است.
این عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی ایران ادامه داد: فساد غذاها و فضولات(پس مانده‌های غذایی) همان امتلای معدی است که منشاء انواع امراض امتلاییه است. در نتیجه یکی از بهترین راهکارها برای کاهش فشار خون، اصلاح هضم معدی و به عبارتی رعایت اصول و آداب صحیح غذاخوردن بر اساس اصول و مبانی طب سنتی است.
به گفته قدس، عامل اصلی بروز فشار خون در جوامع صنعتی و کشورهای توسعه یافته، مصرف غیر متعارف فست فودها  و یا غذاهای غیرارگانیک و دارای افزودنی های مضر است که به روش غیر استاندارد تهیه شده  باشند.
وی تاکید کرد: پرخوری و مصرف بیش از اندازه غذاهای ناسالم به ویژه اگر با خوردن متوالی و بی وقفه غذا و بدون رعایت فاصله زمانی مناسب برای تکمیل فرآیند هضم معدی یا اصطلاحاً برهم خوری همراه شود فرد را  در معرض ابتلا به بیماری های گوناگون قرار می‌دهد .
این متخصص طب ایرانی، ادامه داد: فشار خون اولیه معمولاً ارثی است و در نتیجه تعامل عوامل محیطی و ژنتیکی روی می‌دهد. وی با بیان اینکه علائم پرفشاری خون در طب رایج، سردرد صبحگاهی عموماً در ناحیه پس سری است،خاطرنشان کرد:البته این علائم پس از چندساعت خود به خود بهبود پیدا می‌کند. سرگیجه، طپش قلب، خستگی زودرس، ناتوانی جنسی، خونریزی از بینی و برافروختگی چهره از دیگر علائم فشار خون بالا از دیدگاه طب نوین است.
این پزشک متخصص معتقد است که بنا بر تحقیقات طب رایج، افزایش فشار خون به اصلاح شیوه زندگی، کاهش وزن، تغییر عادات غذایی، ورزش و کاهش استرس پاسخ  مثبت می‌دهد .
از دیدگاه قدس از بهترین راهکارها برای کاهش فشار خون در طب سنتی نیز، اصلاح هضم معدی، رعایت اصول و آداب صحیح غذاخوردن و پرهیز از ریزه خواری و برهم خوری یا خوردن سالاد یا آب به همراه غذا یا بلافاصله بعد از  مصرف غذا است.
بومادران
 وی همچنین از  گیاه بومادران در کاهش فشارخون دیاستولیک یاد و به تاثیرات شگفت این گیاه در کنترل فشارخون اشاره کرد.
کیالک
قدس، مصرف گیاه یا عرق کیالک را در کاهش فشارخون دیاستولیک موثر دانست و پیشنهاد کرد :افرادی که از فشار خون رنج می برند به مدت چهار ماه ،روزانه حدود ۱۲۰۰ میلی گرم، عصاره گیاه کیالک را مصرف کنند.
آب آلبالو  
روشنک قدس بر مصرف آب آلبالو به ویژه در افراد گرم مزاج مبتلا به پرفشاری خون در فصل تابستان نیز تاکید کرد و گفت:  مصرف آب آلبالو در کاهش فشار سیستولیک و هم دیاستولیک موثر است.
سیر
این متخصص طب ایرانی گفت:مصرف سیر نیز برای کاهش فشار سیستولیک توصیه می شود؛ برای درمان این عارضه به مدت سه ماه،یک گرم سیر در روز و برای کاهش فشار خون دیاستولیک یک گرم سیر در روز و تا شش ماه باید مصرف شود.
قدس ادامه داد: سیاهدانه و آب انار هم فشار سیستولیک و هم دیاستولیک را کاهش می‌دهند؛ البته بهتر است برای نتیجه مناسب تر حداقل به مدت ۲ ماه آب انار مصرف شود. برگ زیتون نیز در کاهش فشار سیستولیک و دیاستولیک مفید بوده و بهتر است که افراد یک گرم از آن را روزانه بر سه قسمت تقسیم کرده و مصرف کنند.
این متخصص طب سنتی با عنوان این موضوع که تمام گیاهان ذکر شده به عنوان دارو در طب سنتی مورد استفاده قرار می گیرند،یادآور شد:در صورت مصرف خودسرانه و بدون در نظر گرفتن شرایط هر بیمار و به ویژه مزاج وی،این گیاهان دارویی می توانند به جای اثر درمانی، عارضه نیز ایجاد کنند،بنابراین برای استفاده از این گیاهان حتما با یک پزشک متخصص طب سنتی مشورت کنید.
کد خبر: 488
 

دفعات مشاهده: 616 بار   |   دفعات چاپ: 21 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

گفتگو با دکتر فرشاد امینی‎بهبهانی به مناسبت روز ملی طب ایرانی

 | تاریخ ارسال: ۱۳۹۷/۴/۲۵ | 
 گفتگو با دکتر فرشاد امینی‌بهبهانی به مناسبت روز جهانی طب سنتی به گزارش روابط عمومی دانشکده طب ایرانی؛ 25 تیرماه مقارن با تصویب سند ملی گیاهان دارویی و طب سنتی در شورای عالی انقلاب فرهنگی و به دنبال احیای مجدد طب سنتی ایران، به نام روز ملی طب ایرانی نام‌گذاری شده است. به همین مناسبت به گفتگو با دکتر فرشاد امینی‌بهبهانی، پزشک و متخصص طب ایرانی و مدیر گروه این حوزه در دانشکده پرداختیم. در زیر به ذکر گزیده سخنان دکتر امینی در رابطه با این روز ملی می‌پردازیم.
1.    تاریخچه طب سنتی در ایران و بازگشت آن به سیستم درمانی کشور را به صورت اجمالی بفرمایید.
آنچه امروز با عنوان طب سنتی ایران می شناسیم در واقع اولین بار توسط یونانیان قدیم مکتوب شده است. طب یونانی، توسط یونانیان به سراسر قلمروی ایران قدیم برده شد. بعد از اسلام کتب علمی سریانی و یونانی طی 200 سال نهضت ترجمه به عربی برگردانده شد.کسانی که در ترجمه کتب شرکت داشتند یا دانشمند بودند یا خود تبدیل به دانشمندانی شدند که نسل‌های بعدی را آموزش دادند. طب ایرانی فرصتی یافت تا در 300 سال بعدی رشد کند. افول طب سنتی ایرانی از زمان حمله مغول شروع شد. پس از آن شاهد ضعیف شدن تدریجی طب ایرانی هستیم. اوج این تضعیف در سلسله قاجاریه بود که منجر به استفاده از پزشکان اروپایی و نهایتا تصویب ممنوعیت طبابت با طب سنتی برای دانش‌آموختگان غیر آکادمیک در مجلس آن زمان در سال 1290 گردید.
سال 2002 سازمان جهانی بهداشت راهکار گسترش طب سنتی در کشورها را ارائه کرد.  در سال 1386  اولین دوره آموزش آکادمیک طب سنتی برای فارغ التحصیلان پزشکی، ابتدا بصورت فوق لیسانس و سپس در قالب PhD ارائه شد ایران تنها کشوری است که در این سطح طب سنتی را ارائه می کند.
مزایای درمان با طب سنتی در مقایسه با درمان از طریق طب نوین در چیست؟
شاید اصلی ترین مزیت طب های سنتی مختلف نه فقط طب ایرانی، استفاده از دیدگاه کل نگر باشد. شرحال‌گیری در مطب‌های طب ایرانی، طولانی و  بسیار شبیه چیزی است که در بیمارستان‌ها از بیمار بستری در بخش اخذ می‌شود. پزشک طب ایرانی، سعی می کند به تشخیصی برسد که توجیه کننده تمام شکایات بیمار از سر تا قدم باشد. شاید اگر در پزشکی نوین نیز همین قدر برای بیمار وقت بگذاریم در درمان بیماریهای مزمن به نتایج بهتری برسیم.
آقای دکتر با توجه به اینکه نامگذاری یک روز در تقویم کشور به نام طب ایرانی توسط بالاترین سطح تصمیم گیری در حوزه سلامت یعنی وزارت بهداشت حاکی از توجه ویژه در سطوح بالایی کشور به احیای این رشته بوده و در فرمایشات مقام معظم رهبری و در بند 12 سیاست های کلی سلامت بدان تاکید و اشاره شده است از دیدگاه شما، لزوم و دلیل نامگذاری و اختصاص  تاریخی مشخص در تقویم ملی به طب سنتی ایران چیست؟
ببینید هر فرد یا جریانی که مظلوم واقع می شود برای دلجویی و بزرگ داشتش یک روز تعیین می کنند. مثلا اول روز مادر داشتیم بعدا که دیدند پدر خانواده هم مظلوم واقع شده یک روز هم برای ایشان در نظر گرفته شد. برای طب ایرانی هم، روز 25 تیر ماه به این دلیل  تعیین شد که در این روز سند ملی طب سنتی تصویب شد و همین امر موجب احیای مجدد طب سنتی ایران به روش علمی گردید و این نشان دهنده میزان اهمیت این حوزه می‌باشد.
شما به عنوان مدیر گروه این رشته در دانشکده و تجربه و تخصص‌تان در حوزه طب سنتی، جایگاه این طب را در ایران چگونه می‌بینید؟
به صورت کلی اعتماد عموم مردم به آموزه‌های این طب بیشتر از طب نوین میباشد اما در سال‌های اخیر این طب، در ایران توسط رسانه ها به شدت تبلیغ شد که شاید بتوان گفت نقطه ضعف طب ایرانی گسترش و همه‌گیری غیرعلمی آن باشد. یک سبک طبی، نباید خود را با تبلیغات گسترش دهد و گرنه دچار عوارض مبالغه می شود.
آقای دکتر منظورتان از عوارض مبالغه چیست؟
ببینید الان شما نمی بینید در رسانه تصویری یا نوشتاری مثل مجلات یا اینترنت یک متخصص قلب بیاید و راجع به خواص مثلا متورال  برای مردم سخنرانی کند و مثلا بگوید یرای اینکه در آینده دچار تپش قلب نشوید روزی یک عدد متورال بخورید! ولی در حال حاضر این اتفاق برای داروهای طب ایرانی افتاده است در رسانه ها برای لاغری انواع داروهای گیاهی تجویز می شود که عوارض بسیار شدیدی دارد. یا برای پیشگیری از گرفتگی عروق انواع دمنوش‌ها تجویز می شوند. اشتباه اکثر افراد اینست که می گویند چون ما یک نوع از ادویه را در غذا استفاده می کنیم می توانیم آنرا بدون ضرر به صورت دمنوش استفاده کنیم. دمنوش‌ها فرم های دارویی ادویه آشپزخانه هستند و نباید برای پیشگیری تبلیغ شوند. حکیم ایرانی برای اینکه مزاج غذاها را معتدل کند از ادویه در غذا ها استفاده کرده است در این مورد آشپز اجازه دارد بر اساس عادت و دستورالعملهای گذشته از ادویه هایی مثل دارچین، زنجبیل، آویشن، فلفل و زردچوبه برای تعدیل مزاج غذا استفاده کند. در اینجا فرد، دیگر دارو نمی خورد بلکه یک غذای معتدل را تناول می کند. اما وقتی جداگانه هر یک از این ادویه‌ها به صورت قرص یا دمنوش تجویز می شود دارو محسوب می شود و عارضه خواهد داشت دارو برای درمان است. در سال‌های اول احیای مجدد طب ایرانی متخصصین این حوزه در درمانگاه‌ها مشغول درمان بیماری‌هایی بودند که طب نوین جوابگوی نیاز آنان نبود ولی در حال حاضر بعلت گسترش غیرعلمی و فله‌ای این طب، پزشکان طب ایرانی در حال درمان عوارض ناشی از مصرف خودسرانه داروهای طب سنتی هستند.
عکس و خبر: سیما کی‌خانی

دفعات مشاهده: 624 بار   |   دفعات چاپ: 23 بار   |   دفعات ارسال به دیگران: 0 بار   |   0 نظر

سایر مطالب این بخش